Jazykově - poznávací pobyt v Anglii

      Začátkem září jsem se s vybranými žáky naší školy zúčastnila jazykově-poznávacího pobytu v Anglii. Cílem naší cesty bylo městečko Torquay v hrabství Devon v jihozápadní Anglii. Toto malebné město leží v zátoce Torbay v oblasti známé jako anglická riviéra. Naši žáci zde našli dočasný domov                              v britských rodinách. Mohli tak okusit místí zvyky, procvičit jazyk a poznat nové přátele.

      V samotném městě jsme kromě krásné pláže navštívili i Babbacombe Model Village -muzeum miniatur umístěné v rozkvetlé zahradě. Jedná se o repliky tradičních anglických staveb, ulic a čtvrtí spolu s postavičkami. V rámci prohlídky jsme zhlédli i 4D filmovou pohádku o dvou rytířích bojujících s drakem.

    Během pobytu žáci navštěvovali jazykovou školu LAL v sousedním městě Paingtonu. Výuka byla rozdělena do dvou bloků po 1,5 hodině. Probíhala v odpoledních hodinách a žáci si během ní mohli nejen ověřit, ale i procvičit své komunikační dovednosti. Během vyučování se hrály hry a vládla uvolněná atmosféra. Žáky nečekaly testy ani zkoušení, a tak si výuku náramně užívali.

    Dopoledne jsme měli čas na výlety. Nejdříve jsme se vydali do Exeteru, hlavního města Devonu, kde jsme obdivovali místní katedrálu, prošli se nejužší ulicí světa s názvem Parlamentnía a nakoukli  do oblíbené hospůdky Francise Drakea, nejslavnějšího britského korzára.

    V Plymouthu, největším městě hrabství Devon, jsme zamířili do National Marine Aquarium. Zde jsme si zblízka prohlédli různé druhy mořských živočichů, např. medůzy, hvězdice, mořské koníky, pestrobarevné rybičky korálových útesů, rejnoky či žraloky. Toto město je známé svou bohatou historií. Právě odsud vyrazil v roce 1577 na plavbu kolem světa slavný korzár Francis Drake a v roce 1620 se Pilgrim Fathers  na lodi Mayflowers vydali do Ameriky, kde založili stejnojmenné město. Společnou fotku jsme pořídili u majáku, který dnes slouží pouze jako vyhlídková věž.

    V půlce pobytu jsme měli unikátní možnost navštívit EDEN Project v Cornwallu. Jedná se o komplex biomů tropického a středozemního pásma. Areálu dominují dva obří skleníky ve tvaru kopulí, ve kterých rostou typické rostliny výše jmenovaných pásem. Zblízka jsme viděli jak banánovníky, kávovníky, ananas, fíky, kaučukovníky, orchideje, tak také olivovníky, citrusy, agáve či aloe. Ve venkovních zahradách rostou květiny, bylinky, keře a stromy, které známe z našich zeměpisných šířek. Největším zážitkem pro všechny statečné pak byl pohled z ptačí perspektivy, který se nám naskytl z vyhlídkové plošiny umístěné nad korunami stromů v tropickém biomu.

   Čtvrtek byl vyhrazen výletu do Dartmooru, populárního národního parku. Na rozsáhlých vřesovištích zde volně žijí krávy, ovce i poníci, kteří (k naší obrovské radosti) nebyli vůbec plaší. Mohli jsme si tak místní faunu prohlédnout opravdu z blízka. Cestou jsme navštívili i Widecombe Village, nejznámější vesnici v celém Dartmooru. Zde jsme si prohlédli kostel ze16. století, opředený několika strašidelnými legendami, a okusili místní Tea Cream Cones, tradiční zákusek se smetanou a marmeládou, který se podává s čajem a mlékem.

    Poslední zájezdový den jsme strávili v Londýně. Protože zážitky z tohoto evropského velkoměsta i z celého pobytu  by zabraly několik stran, rozhodli jsme se je zpracovat a představit Vám všem v areálu naší školy. Těšte se! Již brzy… J

Foto a text: Zuzana Baumgartnerová